Què és la depressió?
Com éssers humans experimentem contínuament diverses emocions (alegria, pena, ràbia, sorpresa o tristesa, entre altres) tot i que hi ha moments de la nostra vida en què una o vàries d’aquestes emocions destaquen especialment sobre la resta. A vegades, doncs, ens podem sentir decaiguts, desesperançats, infeliços, sense gana, o fatigats, i això, quan és transitori i és causat per experiències externes que han actuat com a detonants (com estar vivint situacions quotidianes difícils o estressants), es considera normal i fins i tot necessari, perquè són sentiments que ens fan conscients de l’adversitat, i ens ofereixen una oportunitat de creixement i millora.
Tanmateix, quan la tristesa i la pèrdua d’interès general per les coses persisteixen durant més de dues setmanes, podem estar davant un trastorns depressiu, pel que seria necessari buscar ajuda professional. La depressió es pot iniciar a qualsevol edat (tot i que majoritàriament entre els 15 i els 45 anys), i pot afectar a qualsevol persona perquè és independent de tenir més o menys fortalesa, del nivell d’estudis, del poder adquisitiu o de la classe social.
Alguns dels símptomes de la depressió poden ser, entre d’altres:
-Canvis en la son (insomni o hipersòmnia), en el pes o en l’interès sexual. –Pensaments derrotistes, o de culpa inapropiada o d’inutilitat
-Dificultats cognitives com pèrdues de concentració o memòria. –Fatiga o pèrdua excessiva d’energia
Si bé és cert que en una situació com aquesta pot esdevenir difícil fer el pas d’acudir a un especialista, és especialment important fer-ho quan els símptomes interfereixin en la vida diària alterant la nostra capacitat per treballar, dormir, estudiar, menjar o gaudir d’activitats que abans ens proporcionaven plaer, o inclús si no hi ha hagut motiu aparent per sentir-nos així.
Què fem a ADIR?
Tot i que la depressió és un procés complex, pot ser tractada. El més important per resoldre-la és no deixar passar el temps esperant que se solucioni per si mateix (perquè correm el risc que es compliqui o cronifiqui), i començar a temps una intervenció psicològica (o fins i tot mèdica en aquells casos en què el professional ho consideri necessari).
El primer pas serà fer un bon diagnòstic per saber exactament a què ens estem enfrontant (ja que hi ha diversos tipus de trastorns depressius) i, en funció del diagnòstic (que inclou els símptomes) i de la personalitat de base, dissenyarem un pla d’intervenció específic. Generalment la intervenció es basarà en la teràpia cognitiu-conductual, que és aquella que s’ha mostrat efectiva pel tractament de la depressió.