Què són les fòbies?

Una fòbia és un tipus de trastorn d’ansietat. És una por forta i irracional d’alguna cosa que representa poc o cap perill real.

Les persones amb fòbies intenten evitar el que els provoca por. No obstant, si això no és possible, poden sentir una sèrie de símptomes físics i psicològics, com ara pànic, taquicàrdia, sensació de falta d’aire, tremolors i un fort desig de fugir.

En general, les fòbies comencen a la infantesa o adolescència i poden continuar durant l’edat adulta.

Hi ha tres tipus de fòbies:

  1. Fòbia específica (por a les altures, a les aranyes, a la sang, etc.)
  2. Fòbia social (impossibilitat de realitzar accions que tinguin a veure amb l’entorn social)
  3. Agorafòbia (temor als llocs públics

  

Què podem fer al respecte?

La nostra psicòloga especialitzada dedicarà la primera entrevista per a realitzar una exploració exhaustiva dels símptomes que la persona presenta. És important conèixer la història d’aquesta fòbia: en quin moment de la seva vida va aparèixer, en quines situacions es produeix, com afecta a la seva vida diària, etc.

Les pròximes sessions aniran enfocades  a realitzar sessions de psicoeducació per tal d’explicar a la persona que és el que es produeix, tant de manera corporal com psicològica, quan es presenta la situació o element fòbic.

Un cop fet això, es dissenyarà un pla específic de tractament tenint en compte les necessitats de cada cas. Generalment, la intervenció es basarà en la teràpia cognitiu- conductual, que és la que s’ha mostrat efectiva per al tractament de les fòbies.