Què són las dificultats d’aprenentatge?

 

Quan els docents o els pares detectem que els nostres fills tenen dificultats escolars, o bé quan observem diferències respecte a altres companys de classe que ens sembla que van més enllà del propi ritme de desenvolupament de cada nen, estem davant una senyal d’alerta.

I tot i que és possible que aquestes dificultats es deguin simplement a això, a tempos diferents entre uns i altres, també és possible que siguin dificultats reals que, si no redirigim o atenem correctament, poden generar retards significatius o sentiments de frustració o abandonament que impediran que l’etapa es cursi amb normalitat.

Aquestes dificultats poden ser molt variades i de diversa gravetat, però totes elles poden ser objecte d’intervenció amb l’objectiu d’eliminar-les, compensar-les o reduir-les, en funció del cas.

Algunes de les dificultats més comunes són les següents:

  • Aspectes conductuals (mal comportament a classe, moltes discussions amb els companys, actitud desafiant amb el professorat…)

  • Aspectes específics de l’aprenentatge escolar (dificultat per la lectura o l’escriptura, pel càlcul, etc)

  • Aspectes cognitius (per exemple, dificultats per concentrar-se o memoritzar)

    Com ho fem a ADIR?

    La intervenció que realitzem en aquests casos es duu a terme per una de les nostres neuropsicòlogues especialistes en aprenentatge, i consta de 3 fases:

    1.Avaluació integral (emocional, cognitiva i conductual) del nen o adolescent.

    Es realitza una primera entrevista per recollir les dades més rellevants sobre el nen i el seu funcionament en el dia a dia, que és el que ens permetrà dissenyar un protocol d’avaluació específic. Aquesta avaluació dura entre 3-4 sessions més (d’1h cada una), i finalitza amb la sessió d’entrega de l’informe i explicació dels resultats. L’objectiu d’aquesta última sessió és transmetre la informació de la manera més clarificadora i resoldre els possibles dubtes, així com plantejar la intervenció més adequada.

    2. Intervenció adaptada.

    La intervenció proposada serà una o altre en funció dels resultats obtinguts així com dels objectius plantejats, i podrà ser qualsevol de les que ADIR ofereix: Reeducacions individuals o grupals, tècniques d’estudi, reforç escolar gener, sala d’estudi tutoritzada, o alguns dels tallers disponibles (de gestió emocional, de psicodrama i habilitats socials, o d’estimulació de la capacitat cognitiva). + info AQUI

     

    Pel que fa a la família, també oferim la nostra “escola de pares i mares”, que és un complement perfecte per aquells que necessiten o volen més informació o recursos per abordar la nova, i ara ja coneguda, situació.

    3. Contacte amb l’escola.

    A ADIR considerem que l’èxit d’una intervenció radica en el fet que puguem coordinar-nos amb els principals entorns del nen, així que a l’inici de cada procés establim contacte amb l’escola amb permís de la família, amb l’objectiu de sumar esforços i establir un pla d’acció conjunt i complementari.